Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Vikten att jämföra olika banker

När man ska ansöka om ett lån är det lätt att bli bekväm och ta första bästa lånet för att så snabbt som möjligt få tillgång till pengarna. Dock kan det vara ett ödestiget misstag och här kommer några anledningar till varför man ska jämföra olika låneerbjudanden innan man väljer bank.

Den största fördelen med att ansöka hos flera banker är att man får ett bredare utbud av låneerbjudanden att välja mellan. Det gäller dock att vara noga när man väljer lån och att man läser igenom lånevillkoren noggrant för att försäkra sig om att det inte finns några dolda avgifter. Annars kan ett lån som verkar det bästa snabbt förvandlas till ett av de sämre låneerbjudandena.

Vikten att jämföra är självklart stor oavsett vilken summan man önskar låna och kan överraskande nog spara tusenlappar oavsett om man tänkt låna 10 000 eller 100 000. Men ska man ansöka om ett billån eller bolån så blir det självklart ännu viktigare att jämföra eftersom lånet kommer att få en stor påverkan på hushållets ekonomi en lång tid framöver.

Det är även viktigt att jämföra de olika krav som bankerna har på sina långivare. Vissa kräver att man har ett sparkapital medan andra kräver att man har en fast tjänst. Som tur är kan kraven variera och det kan man utnyttja till sin fördel genom att välja ett lån där man får en så bra ränta som möjligt.

Det viktigaste är att man tar sig tid och letar runt och är noggrann i sin research om hur bankernas villkor ser ut. Antingen gör man det själv, eller så tar man hjälp av ett företag som gör det åt en. Oavsett hur man går tillväga så är nyckeln till ett bra lån att jämföra olika banker.

14 Nov 2013