Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Variationsmöjligheter för inglasat uterum och vinterträdgård

vinterträdgård

Ett inglasat uterum eller en vinterträdgård kan vara drömmen för många och ett sätt att förlänga sommaren. Det finns dock några aspekter att ta hänsyn till när man bygger ett inglasat uterum. Först är det viktigt att man tänker på placeringen om man ska bygga nytt, det vill säga var det passar in i förhållande till huset. Vill man ha morgonsol eller kvällssol, vilken storlek och stil önskas? Internet är en guldgruva för att hitta inspiration till sin inglasade vinterträdgård, men det kan också vara svårt att hitta konkreta tips. Därför kan det vara en idé att kontakta ett par olika företag som säljer och bygger uterum redan tidigt i planeringen.

Våren är ett bra tillfälle att börja bygga för attförlänga redan nästkommande sommarsäsong. Vill man skapa en inglasad vinterträdgård ska man kontakta flexiblahusab.se, de rekommenderar material som aluminium eller trä, då de bidrar med mycket bra värmeisolering. Priset för ett enkelt inglasat uterum börjar någonstans runt 20 000 kr. För en vinterträdgård är priset högre, ungefär från 50 000 kr för endast material, men eftersom storlek på rummet samt materialval påverkar är det svårt att ge ett exakt pris. Hör efter med olika företag på marknaden, vad de rekommenderar samt vad priset kommer att bli.

Fördelar med vinterträdgård

Fördelarna med en vinterträdgård är att det ger ett extra rum till huset. Det går att skapa en grön oas med växter och närheten till naturen blir mer påtaglig tack vare stora fönsterpartier. Svåra och känsliga växter kan övervintra och odlingen på våren kan starta tidigare. Nackdelarna är att det kan vara ett kostsamt projekt och ibland behövs bygglov, varför det kan vara en mycket god idé att kontrollera i god tid innan man sätter igång, då bygglovet kan dra ut på tiden.

Några stora och kända aktörer på marknaden är Santex, Willab Garden, Johab och Classicum. De har bra hemsidor där de visar olika utföranden, material, storlek samt pris. Företagen har färdiga mått på sina fönsterpartier, dock med flera olika att välja mellan. Vill man ha andra mått eller en helt egen design finns det företag som låter arkitekter rita din vinterträdgård efter dina behov och sedan bygger efter de ritningarna. Detta blir ju naturligtvis dyrare men kanske även mer individuellt.

13 May 2015