Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Varför välja folkhögskola?

FolkhögskolaMänniskor är olika och när det kommer till studier passar olika skolor och typer av pedagogik olika människor. För dig som av olika anledningar inte gick klart gymnasiet och vill skaffa behörighet till högskolan, eller vill utbilda dig inom ett praktiskt och eftertraktat yrke, så är en folkhögskola ett bra alternativ. Folkhögskolor finns över hela Sverige och ger alla sorters människor möjligheter att fördjupa sina kunskaper och höja sin potential på ett sätt som passar dem. Det här kan vara lösningen för dig som funderar på att göra något nytt i livet…

Mångfaldens skola

På en folkhögskola i Malmö kan du studera allt ifrån matte, svenska och engelska till estetiska kurser och yrkesprogram, och oavsett vad du studerar så gör du det på dina villkor. Folkhögskolor riktar sig först och främst till vuxna personer och därmed finns en seriösare och flexiblare atmosfär där du som studerande förväntas ta eget ansvar för dina studier, och man litar på att du får jobbet gjort på ditt sätt. Därmed slipper man de snäva ramar som så många ogillar med grundskolan och gymnasiet, och istället finns en miljö där allas potential kan tas tillvara. Folkhögskolor har inte bara kurser inom många olika ämnen utan har också program som är riktade till och anpassade för specifika grupper av människor. Exempelvis finns kurser för personer med utländsk bakgrund som kanske behöver mer tid och ett annorlunda upplägg för att hänga med, eller människor med funktionshinder som behöver anpassade lokaler och ett flexiblare schema.

Fixa körkort på nätet

För att underlätta pluggandet kan det också vara bra att ta körkort, det första steget är att ansöka om ett körkortstillstånd

Boende och studiestöd

Många folkhögskolor ger också möjlighet till att bo på internat nära eller på området, vilket gör det mycket bekvämt att studera vid dem. Därmed kan du våga hoppa på ett program i en annan del av landet utan att behöva oroa dig för att hitta boende. Detta är dessutom ett utmärkt sätt att snabbt knyta kontakter med andra studerande på skolan. Du har precis samma rätt till studiestöd då du pluggar vid en folkhögskola som vid ett universitet, vilket också det gör beslutet enkelt. Vare sig du behöver ta ifatt missade gymnasiekurser för att kunna söka till högre studier eller vill skaffa ett nytt yrke så kan du våga ta chansen, vart i livet du än befinner dig, utan att känna att den ekonomiska risken av utebliven lön under ett eller flera år är för stort. I längden är studier alltid en god investering, och folkhögskolor ger dig alla verktyg och det stöd du behöver för att klara av dem.

Vilken skola ska man välja?

Det finns hela 150 folkhögskolor i Sverige så att välja kan kännas lite svårt. Varje skola har dels vanliga program som ger gymnasiekompetens men utöver detta har olika skolor ofta unika program, som endast finns där. Därför bör du i första hand välja en skola som ligger på bekvämt avstånd till ditt hem, om du inte vill bo på internat, och i andra hand helt enkelt välja den kurs eller det program som du känner är rätt för dig och bo på skolan vid behov.

6 Nov 2013