Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Att tänka på när man väljer webbhotell

WebbhotellAtt välja webbhotell är lätt för den erfarne och svårt för den oerfarne, precis som med allt annat. Här tänkte jag gå igenom några punkter som kan hjälpa dig när du ska välja ett webbhotell.

Stabilitet Stabiliteteten är det allra viktigaste när du väljer ett webbhotell. Oavsett om du ska göra en hemsida om ditt personliga liv, eller om det är en företagshemsida, så bör stabiliteten alltid ligga på en bra nivå. Ett seriöst webbhotell brukar allt som oftast skriva ut hur hög upptid deras olika servrar har på sin hemsida, så du får statistik svart på vitt. Två webbhotell som har bra stabilitetet är City Network och Webbdo.

Pris Priset är självklart viktigt, men inget man ska tänka för mycket på om man vill ha en stabil och fungerande hemsida. Är det en simpel blogg, eller en personlig hemsida med lite text och bilder, så bör du inte betala mer än 20 kr i månaden. Behöver du istället en företagshemsida, dit eventuellt dina kunder alltid måste ha snabb åtkomst till, så är priset av webbhotellet inte lika mycket. One.com är ett av de billigaste webbhotellen, som kostar så lite som 12 kr i månaden. Ett av de dyrare webbhotellen är FS data, där du får betala ca 150 kr i månaden. Det är alltså en rätt stor skillnad på priserna. Men precis som med allt annat, så får man ofast vad man betalar för.

Support När det gäller support så är detta ganska viktigt, oavsett hur kunnig du är, eftersom att nya problem alltid kan dyka upp som du kommer behöva hjälp med. Om supporten har långa telefonköer och svarar på e-post endast en gång i veckan så är det ett tecken på dålig kundservice. Testa att mejla supporten innan du väljer webbhotellet, och se hur lång tid det tar att få svar (och vilket svar du får).

Bandbredd och diskutrymme En annan sak du bör ha med i din övervägning är hur mycket bandbredd och diskutrymme som erbjuds. Generellt sett så erbjuder billiga webbhotell lite bandbredd och diskutrymme, och desto mer du betalar desto mer får du. Bandbredd är viktigt, och du behöver mycket av det, om du ska streama filmer eller planerar att få tusentals besökare varje dag. Diskutrymmme är också viktigt, eftersom det är storleken på din del av hårddisken du får använda. Har du stora filer så behöver du mycket diskutrymme.

Kontrollpanel Kontrollpanelen är en mindre viktig del i det hela, men man bör fortfarande ta hänsyn till hur lätthanterlig och funktionell kontrollpanelen är. Detta är något man lär sig med tiden, men är man en riktig nybörjare när det handlar om webbhotell och att skapa hemsidor så kan det bli ännu mer krångligt och komplicerat att få en fungerande hemsida. En bra kontrollpanel som används av många webbhotell är Cpanel.

5 Mar 2012