Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Tips hur du sköter om dina utemöbler

TrädgårdsstolNu när vi har det mesta av den mörka, tunga vintern bakom oss och solen går upp tidigare för varje morgon – då börjar det bli dags att börja fundera över utemöblerna.

Sol, vind, regn och luftföroreningar sliter på utemöblerna mer än de flesta kanske är medvetna om. Och det oavsett vilket material de är gjorda av även om en del material står emot bättre. Bästa sättet är givetvis att inte låta dem stå ute och exponeras för detta längre än nödvändigt och/eller skaffa någon slags skydd till dem.

Det finns speciella möbelskydd i vattenavvisande polyester som kan täcka en utomhus grupp med bord och 4-6 stolar. Det finns också speciella lådor där man kan förvara dynorna.

Ett annat sätt – om man inte så lätt kan ställa in möblerna för att man snart skall använda dem igen – är att luta dem så att vattnet kan rinna av och att man sedan torkar av dem när regnet upphört. Det är framförallt om vattnet får ligga kvar i stora mängder och sedan tränger in i träet som det skadar extra mycket.

Vad man bör göra flera gånger per säsong är att tvätta av möblerna med något milt rengöringsmedel och på så sätt både få dem lite renare, bli av med fågelspillning, få bort prickar och fläckar från luftföroreningar samt hålla mögel- och algpåväxt borta.

Platsmöbler behöver rengöras lite oftare för att hålla sig fräscha. Om möblerna används i miljöer där det är mycket biltrafik så kommer det att bli svarta och prickiga av luftföroreningarna. Man märker också skillnad i kvalitet på billiga resp. lite dyrare plastmöbler. De billigare har sämre kvalitet på plasten och spricker, bleknar och mattas i färgen mycket snabbare. Solens UV strålar sliter också hårt på plasten.

Allt det här gäller givetvis både privatpersoner men också caféer och uterestauranger.

Bra utemöbler för caféer och restauranger hittar du bl.a. hos AZ Design. De har en mängd olika modeller av utestolar och modulsoffor för utomhusbruk. Där kan du även köpa en del rengörings och underhållsprodukter för utemöbler.

Trämöbler eller möbler med träpartier bör oljeimpregneras minst två ggr per år (hur många gör det…) men om möblerna jämnt står ute och under långa perioder så kan man behöva göra ytterligare en eller kanske två behandlingar. Det här kanske man som café eller restaurangägare inte anser att man har tid och möjlighet till – men kom ihåg att slitaget gör att möblerna snabbt kan börja se ofräscha ut – och vem vill sitta på ett café eller restaurant med ofräscha möbler. Och det är billigare att sköta om sina utemöbler än att behöva köpa nya.

Hur vet man då när det är dags att börja oljeimpregnera – ja när vattendropparna inte längre lägger sig som små pärlor på ytan utan tränger ner i träet – då har den tidigare oljeimpregneringen inte längre någon större effekt och då är det hög tid att börja en ny behandling.

Rottingmöbler har blivit populärt på senare år och då tänker jag främst på konstrotting som är et syntetiskt plastliknande material. Även denne bör rengöras då och då med vatten och milt rengöringsmedel.

En annan sak som många glömmer bort eller inte ens tänker på – är att trämöbler och andra möbler som monterats med skruvar kan behöva efterdras eller dras åt för att möbeln skall fortsätta vara stabil. Det är inte ovanligt att skruvar och muttrar skruvar upp sig efter ett tag speciellt om möblerna flyttas runt mycket.

För att göra det ännu roligare och trivsammare för gästerna till ditt café eller uteservering så kan du anlita en professionell inredare som har kunskap och erfarenhet att inreda just offentliga miljöer. Marianne på Inredningsakuten och Pernilla & Agnetha på JR Inredare är två st jag kan rekommendera.

Ibland behöver möblerna skräddarsys i storlek och form för att passa utrymmena och den övriga inredningen samt framförallt – för att ge en unik och personlig prägel på restaurangens eller caféets inredning.

20 Feb 2014