Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Vill du också uppleva friheten med att ha körkort?

Intensivkurs körkort

Är du sugen på att ta körkort? Har du skrapat ihop pengar för projektet? Är du redo för ett nytt kapitel i livet?Att ha körkort öppnar upp för en ny dimension av frihet i vardagen. Plötsligt kan man transportera sig själv längre sträckor, utan att vara beroende av någon annan. Man kan hyra bil, låna bil, eller till och med köpa en egen bil, och använda den hur man än önskar – inom lagens riktlinjer förstås.

Vad är ett körkort?

Det kan tyckas vara en knasig fråga, men det skadar aldrig att få en officiell beskrivning av något. Ett körkort är det lagliga dokument som varje bilförare måste inneha för att få lov att köra bil (eller annat motorfordon). Olika länder har olika lagar och regler för vad som gäller för körkort, och i Sverige är reglerna mycket strikta.

Ett körkort använder man inte uteslutande som bevis för att man får lov att köra motorfordon i trafiken, utan är också fullt dugligt som legitimation. I vissa länder ä körkortet den primära identitetshandlingen.

EU-regler

Idag har alla länder i Europa hyfsad konsensus gällande körkort, och inom EU är harmoniseringen ännu mer påtaglig. Har du ett svenskt körkort kan du köra fritt i alla EU-länder utan någon komplettering.

Ta körkort

De flesta tar körkort, om inte direkt efter 18-årsdagen, så någon gång mellan 18 och 30. Bor man i en storstad känns inte behovet av ett körkort lika påtagligt som om man bor mer avlägset, men ett körkort är alltid en bra investering – det krävs bland annat för många jobb.

Det kostar idag en hel del att ta körkort, man får lätt räkna med 20-30 000. Många ungdomar får denna summa betald av sina föräldrar vid studenten eller på sin 18-årsdag, medan andra får spara ihop till körkortet genom extrajobb vid sidan av studier. Om du tar en intensivkurs för körkort i Malmö får du ett paket som skräddarsys för att passa just dina förutsättningar.

6 Feb 2015