Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Spelmonopolet – för eller mot?

MonopolSverige har ju som bekant ett spelmonopol – enbart statligt organiserat hasardspel tillåts inom Sverige. Det är en verksamhet som omsätter mångmiljonbelopp, men hur pass befogat är ett statligt spelmonopol år 2013?

Den officiella positionen är att ett spelmonopol är en bättre garant för ansvarsfullt spelande än en fri marknad, samt att en stor del av vinsten går tillbaka till folket, till exempel genom bidrag till idrottsverksamhet för ungdomar. Även om det inte går att undvika att en del individer blir spelberoende så är det trots allt bättre om vinsterna går till staten, som då kan avsätta pengar till att hjälpa missbrukarna.

Men är det verkligen så? Tar man en titt på hur särskilt Svenska Spel, men även ATG, agerar så får man snabbt en bild av att argumentet om ansvarsfullt spelande ekar rätt tomt. De flesta experter på spelberoende är överens om att just den ögonblickliga kicken är en av de viktigaste mekanismerna som får folk att återvända till maskinerna trots att de redan spelat bort mer än vad de planerat från första början – just sådana mekanismer som Jack Vegas-automaterna triggar.

När man ser att nästan alla kvarterskrogar och pizzerior har ett antal spelautomater, och när man ser till alla miljoner som Vegasmaskinerna drar in, känns snacket om ansvarsfullt spelande inte speciellt seriöst. Än mindre seriöst blir det när jag tänker tillbaka på mina ungdomsdagar. Det fanns ett par spelautomater på en biljardhall, det fanns någon halvskum bar där man kunde spela på automater som i teorin bara skulle ge ”krediter” men där ”krediterna” vid bardisken enkelt kunde omvandlas till riktiga pengar (ifall man vann), men det var också det som var utbudet. Den lokala pizzerian hade ingen spelautomat. Man gick dit för att käka en pizza och dricka öl med polarna – inte för att stå vid en maskin. Idag har denna pizzeria tre Jack Vegas och en kundkrets av lokala spelmissbrukare som ibland till och med köar till maskinerna.

Sedan nätspelandet exploderat under 2000-talet har det svenska spelmonopolet också blivit utmanat av casino online, vilket fått många att överge de ofta sämre utbetalningarna och spelvillkoren som det statliga monopolet erbjuder. Detta har ytterligare urholkat monopolets särställning, eftersom vem som helst nu kan spela på nätet hos andra spelbolag som är licenserade t.ex. i Malta.

Den främsta anledningen mot spelmonopolet är dock den stora dubbelmoralen som står bakom det hela – att Svenska Spel och ATG existerar är helt okej i sig, men att försvara spelmonopolet på det sätt som monopolet oftast försvaras på är inget annat än hyckleri och dubbelmoral. Och hyckleri och dubbelmoral har ingen plats i en modern demokrati som Sverige.

3 Sep 2013