Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Spara tid med factoring

PengarSom småföretagare så är det mycket man skall behärska och behöva ägna sin tid åt. De flesta tycker nog det är både roligast och mest meningsfullt att lägga tiden på det man är bäst på, den profession man har oavsett om man är elektriker, snickare, rörmokare, driver en affär eller webbshop osv.

Det administrativa arbetet upplevs sällan som speciellt roligt och det tar oftast en väldig massa tid. Ofta är det bättre att låta någon annan sköta en del av det administrativa arbetet och har man inte råd att ha någon anställd för det så man kan leja bort det till företag som är specialiserade på det.

Ett exempel på en sådan tjänst är det som går under samlingsnamnet factoring och som brukar bestå av fakturaköp, fakturabelåning och inkassotjänster. Du säljer alltså iväg dina kundfakturor till en bank eller finansföretag som sedan tar hand om all administration kring fakturorna, kundreskontran, inbetalningar, påminnelser och inkasso vid behov. Du slipper ägna tid åt detta som både är tidsödande och tråkigt och som dessutom kräver både administrativ känsla och siffersinne osv.

Förutom att du själv sparar tid – som du istället kan lägga på dina kunder eller att skaffa nya kunder – så får du betalt för dina kundfakturor direkt t.ex. inom 1 dygn är vanligt och du slipper dessutom kreditrisken. På så sätt förbättrar du företagets likviditet och kan sova lugnt om nätterna. Ok – det här ör ju inte helt gratis förstås – någon annan gör ju faktiskt det jobb du slipper göra, någon annan tar kreditrisken och någon annan betalar dig i förtid. Det är inte heller säkert att det här blir lönsamt för alla – det beror på ett flertal faktorer men för en del kan det helt klart vara ett bra sätt att bättre kunna fokusera på din kärnverksamhet och dina kunder – det är trots all DEM du lever av.

Dels kan man vända sig till vissa banker som erbjuder denna typ av tjänster, dels finns det ett flertal olika andra finansföretag som sysslar med fakturabelåning/factoring och ett av dem som jag använt mig av är Avida Finans .

Det går till så här, att man skickar sina fakturor till dem, de gör en kreditbedömning av dina kunder, och därefter skickar de originalfakturan till kunden – ofta med en text på fakturan - att fakturan är överlåten till dem och med deras betalningsuppgifter(BG/PG). Om inte kunden redan är på obestånd eller i konkurs så betalas pengarna ut till dig inom 24 tim efter godkänd faktura.

Om man jämför de olika aktörerna så ser man att de tar lite olika betalt för dessa tjänsetr – så det kan vara klokt att jämföra först. De flesta tar en årsavgift, sedan får man betala en fakturaköpsavgift på ca 1-8% av fakturabeloppet och det förekommer också en fakturahanteringsavgift på 20-60kr per faktura.

Man bör alltså räkna lite på det hela och fundera över hur många fakturor det gäller, hur små/stora beloppen är i genomsnitt osv.

1 Feb 2014