Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Skinnjacka vs Mockajacka

Snygg skinnjackaGå in i en butik som säljer skinnjackor och du kommer se två typer av jackor. Mockajackan med sin fina sammetsmjuka yttersida och skinnjackan med den mer glansiga ytan på utsidan.

Dessa två jackor är bägge skinnprodukter och har vissa likheter – men även vissa olikheter.

Hur skinnet vänds

Likheten mellan mockajacka och skinnjacka är att de bägge två är skinnprodukter. Däremot skiljer de sig åt på hur skinnet behandlas samt hur skinnet används på jackan. I en mockajacka används skinnets innersida som behandlas och putsas kraftigt. Genom att putsa så mycket bildas den karakteristiska sammetskänslan. När jackan sedan sys vänds skinnets insida utåt på jackan.

Även skinnjackan måste behandlas mycket innan skinnet går att använda. Men i detta fall är det skinnets utsida som man är extra rädd om. Någon putsning är det inte tal om utan snarare kemisk behandling för att bevara skinnet i så hög kvalité som möjligt under lång tid.

När skinnjackan sedan sys vänds skinnets utsida utåt vilket skapar en glansig yta som är lätta borsta eller tvätta av.

Hur lätt den blir smutsig

Många köper en skinnjacka just av anledningen att smuts inte fastnar så lätt på den. Skulle det bli en fläck räcker det oftast med en mjuk trasa som fuktas något innan fläcken torkas av. Lika lätt är det definitivt inte med mockajackan. Den sammetslikna ytan gör att det blir fläckar betydligt lättare– framförallt fettfläckar. Dessa är mycket svåra att få bort.

Man ska försöka få bort alla fläckar på mockajackor med mockaborste men det slutar oftast att jackan behöver köras i kemtvätt. Även en skinnjacka bör köras i kemtvätt om den inte blir ren efter egna försöka att tvätta av den. Men som tidigare nämnts brukar det räcka med vatten och trasa.

Hur den ska impregneras

Både dessa jackor behöver impregneras minst 2 gånger per år. Detta sker för att skinnet ska bibehålla den vattenavstötande funktion som det har. Skulle inte impregnering ske kan väta tränga in i jackan vilket riskerar gör att jackans skinn går sönder.

Trots att bägge jackorna är tillverkade av skinn ska de impregneras på två helt olika sätt. Till mockajackan ska en mockaspray användas. Häng jackan på en galge utomhus och spraya jackan. Läs noga på burkan på hur långt avstånd burkan ska hållas på samt hur mycket som ska sprayas. Låt sedan jackan hänga på en galge utomhus ett dygn för att alla eventuell lukt inte ska dras med in.

Skinnjackan däremot ska behandlas med skinnfett som arbetas in i skinnet med en mjuk trasa. Även detta bör ske utomhus och jackan bör hänga ett dygn för att torka. En skinnjacka ska fettas in så pass mycket att det finns rester av fettet kvar på jackan efter ett dygn. Det betyder att jackan är ”mätt” och därmed är impregneringen färdig.

Numera så är det inte lika vanligt med mockajackor som det var tidigare utan det är mera färgglada varianter av skinnjackor som blivit mera populära. Det kan till och med vara svårt att leta efter en mockajacka, det kan dock hitta några fåtal i kategorien skinnjacka dam medan de i herravdelningarna väldigt sällan går att uppbringa.

10 Apr 2014