Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Så tar du hand om dina kontaktlinser

För dem som använder kontaktlinser är det viktigt att hantera och ta hand om linserna på rätt sätt för att undvika påfrestningar på ögonen eller linserna. Ögat är ett känsligt organ, och även om det flesta kan använda linser utan problem bör man alltid vara noggrann med sin linsskötsel för att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar att undvika irritation, ögonsjukdomar eller att linserna skaver. Tar man hand om sina linser bibehåller materialet dessutom sin kvalitet, vilket innebär att linsernas komfort, återfuktning och syretillförsel håller sig optimal under hela användningsperioden.

Först och främst är det viktigt för dem som använder månadslinser eller veckolinser att rengöra linserna ordentligt mellan användningarna. Man bör se till att ha en linsvätska som är anpassad för linsernas material och som kan användas både till rengöring och förvaring av linserna. Såvida man inte har linser som är anpassade för att bäras dygnet runt bör man heller inte under några omständigheter sova med linserna, då detta kan leda till irritation eller i värsta fall inflammation i ögonen. De som använder smink tillsammans med linser bör även vidta viss försiktighet när de sminkar sig för att se till att inget smink dammar in i ögonen, då allt smink innehåller proteiner som fastnar på linsernas yta och kan vara mycket svårt att få bort även om man rengör dem varje kväll. Man bör även undvika oljebaserad make up, då olja även är mycket svårt att få bort från linsernas yta. Använder man smink ofta och mycket kan det vara fördelaktigt att använda sig av endagslinser, exempelvis Focus Dailies, som byts ut varje dag, för att minska risken för att proteiner och smuts lagras på linserna under en längre tid.

Har man lätt för att bli torr i ögonen är det bra att alltid ha med sig ögondroppar eller en liten flaska linsvätska i väskan eller fickan för att kunna återfukta ögonen om irritation skulle uppstå. Detta kan även rekommenderas till dem som spenderar mycket tid framför datorn, då detta också kan göra att ögonen känns torra. Rutinerna kring linsskötsel kan upplevas som tidskrävande och krångliga för en nybörjare, men precis som med allt annat känns allting enklare när man har vanan inne. Att ta hand om sina linser är en enkel väg till att se skarpt utan svårigheter.

25 Jan 2012