Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Så får du bättre bolåneränta

PengarDet var inte längesedan som riksbanken sänkte räntan ytterligare vilket kommer visa sig i bolåneräntorna på sikt. Det betyder att du som har ett bolån kommer få det lite billigare varje månad. Som det ser ut nu så kommer riksbanken förmodligen sänka räntan ytterligare vid nästa räntemöte.

Bunden eller rörlig ränta?

En ständigt återkommande fråga är om som bolånetagare ska ha en bunden eller rörlig ränta på sina lån. Historiskt sett har det lönat sig att ha en rörlig ränta men det kan också gå riktigt illa om man har en rörlig ränta och inflationen börjar ta fart. Det är därför alltid en risk man måste ha i åtanke innan man väljer att ha den rörligt. Även om historien säger en sak betyder det inte att det kommer fortsätta vara så i framtiden. Vill du sova gott om kvällarna och har lätt för att oroa dig över ekonomiska frågor kan det vara bra att binda räntan. Då vet du exakt vad du ska betala de kommande 3, 5 eller 10 åren framöver.

Jämför olika lån

Oavsett vilken typ av lån du väljer att ta så är det viktigt att jämföra för att få bästa avgifter, ränta och villkor. Börja med att jämföra bolån för det är högsta kostnaden, men även billån och jämför snabblån så att du kan få ner den totala lånekostnaden. Det är viktigt att ha en samlad bild av den totala kostnaden så du vet hur mycket du har att röra dig med i slutet av varje månad.

Sätt banken mot väggen

Om din bank ger dig väldigt dåliga bud om den ränta du önskar bör du fundera över om du vill fortsätta att vara deras kund. Kan du få bättre ränta på en annan bank kan det vara värt att byta. Sätt dig ner och räkna på det och se hur stor skillnaden blir och se om det är värt det.

15 Oct 2012