Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Planera din privat ekonomi

lånaMånga svenskar sägs låna pengar under januari månad, eftersom det är en svår tid för mångas ekonomi. Jul och nyår tar ut sin rätt och det är en tuff tid för många.

Ett populärt alternativ är att ta smslån för att dryga ut sin ekonomi. Men i längden kostar smslånen mer än vad de smakar. Ett sådant lån på 1500 kronor kan kosta över 2000 kronor trots att återbetalningstiden endast är 30 dagar. I motsats mot ett ”vanligt” banklån är den effektiva räntan flera hundra gånger högre.

Men många kanske redan har belånade hus, bilar och andra lån, och får kalla handen från sin vanliga bank. Problematiken med att ta smslån är att räntan blir onödigt hög. Och de som oftast tar smslån är de som redan har ont om pengar, vilket leder till att de inte kan betala tillbaka pengarna på utsatt tid. Följderna blir ytterligare avgifter och i värsta fall kronofogden.

Smslån är inte ett bra alternativ i tider där ekonomin redan är på bristningsgränsen. Enligt ekonomiska experter ska man snåla istället och hitta andra alternativ för att få vardagen att gå ihop. Sälja av sina gamla prylar man inte behöver på blocket, loppis eller liknande är ett bra alternativ. Att hitta aktiviteter som är gratis, är också ett bra sätt att spara pengar på under en knaper månad.

2 Feb 2011