Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Om att ge ut egen bok

Ge ut egen bokDet finns många som går och drömmer om att bli publicerade författare. Vägen dit är dock lång och hård och det är inte alls säkert att ens manus blir accepterat, även om det faktiskt är tillräckligt bra för att ge ut så kommer de stora förlagen se till saker som säljpotential och inte litterär kvalitet. I detta läge är ett bra tips att ge ut en egen bok. Men att ge ut en egen bok kan också vara ett sätt för dig som vill föra över din dagbok, blogg eller liknande till pappersformat, eller om du helt enkelt gjort en sammanställning av till exempel artiklar du själv skrivit eller liknande som du finner intressanta.

Det gäller dock att hitta rätt samarbetspartner för att lyckas med sin utgivning. Det funkar tyvärr inte att bara skicka in en PDF till billigaste möjliga tryckeri och låta dem dra ut ett par exemplar. Nej, dels måste en hel del formaliteter klaras av (t.ex. pliktexemplar, registrering av ISBN-nummer etc.), dessutom måste man välja hur man vill att boken ska bindas (hårdpärm eller mjukpärm) samt en rad andra saker som är svåra att ha koll på när man vill ge ut sin egen bok.

Ta hjälp för att ge ut din egna bok

Därför är det alltså bäst att ge ut sin egen bok med hjälp av någon som vet hur man ska göra, vad man ska göra och när man ska göra det. Det finns helt enkelt alltför mycket att tänka på för att göra det helt själv. Vi rekommenderar att du tar kontakt med Vulkan, som hjälpt hundratals författare ge ut en egen bok. De har en rad olika paket som passar dig både om du ska ge ut en större upplaga eller om du bara vill ge ut ditt släktträd och distribuera det bland din familj. Oavsett vilket format du väljer så har Vulkan såväl kunskapen som erfarenheten för att bistå inte bara med tryck, utan med saker som distribution, korrekturläsning och lektörsutlåtande. Just de senare två tjänsterna - korrekturläsning och lektörsutlåtande - kan vara nog så viktiga när man ska ge ut en egen bok. Ger man ut en egen bok så ingår ju inget redaktionellt arbete utan man skickar en att manus och sedan trycks det.

Hur som helst - oavsett om du planerar att ge ut din egen bok för att uppfylla författardrömmen eller om det är för att inte låta en bit släkthistoria gå förlorad så kommer du säkert hitta en bra lösning hos Vulkan.

31 Mar 2014