Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Många lampor små

LED lamporVisst är lampor fantastiska. Eftersom vi bor i ett land där det är mycket mörker, framför allt under den kallare årstiden, är vi helt beroende av lampor för att över huvud taget kunna se. Men, lampor är inte bara till för att ge det nödvändiga ljuset för arbete och allmän belysning. För att få stämning och hemtrevnad är de små lamporna minst lika viktiga som taklampor och andra lampor för allmänbelysning. Små lampor i fönstret är mysiga både för den som befinner sig inne i huset, men också för alla som passerar. Fönster med ljus ger ett inbjudande och hemtrevligt intryck.

Att ställa eller hänga en liten lampa i fönstret har länge varit vanligt, men det är först på senare tid vi verkligen kostar på oss mycket ljus för dekoration. Kanske kan det bero på att det numera finns lampor som är mycket mer energieffektiva, så att det inte går åt en massa el i onödan. Med energisnåla lampor som ledbelysning eller lågenergilampor kan man gärna ha någon mer lampa tänd, utan att energiåtgången ökar.

Bordslampor är en annan variant av de små lampor man kan använda för stämningens skull. De behöver naturligtvis inte placeras på ett bord, utan ställs där de gör mest effekt. Idag finns det också en massa nya alternativ för den som vill ha små lampor, eller belysning för effektens skull.

Inte minst bland ledlamporna kan man hitta många spännande och nyskapande lösningar, som gör det möjligt att använda ljus i sitt skapande av miljöer. Ledlampor, eller lysdioder som de också heter, är alla inredares drömbelysning, och det beror förstås på att de kan användas i stort sett överallt. Med dessa små lampor kan du ha belysning på platser du aldrig tidigare ens tänkt på att man kan belysa. Med denna teknik finns det inte bara vanliga lampor, utan också ljuslister och olika typer av ljusslangar som kan användas under möbler där de ger intryck av svävande soffor eller andra möbler. Att använda lampor av detta slag i exempelvis trappor har också kommit att bli populärt, och det ger en alldeles speciell effekt med ljus under trappstegen.

Naturligtvis finns det också små lampor, som används för att ge ordentligt med ljus, som till exempel skrivbordslampor och annan arbetsbelysning.

Många praktiska arbetslampor kan användas på många ställen utöver det vanliga skrivbordet. Överallt där man behöver bra ljus kan man sätta upp en spotlight eller en arbetslampa som skruvas eller kläms fast.

2 May 2014