Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Magmuskler

magmusklerMagmuskler Oavsett träning hemma eller på gym så är magen och magmusklerna en av de muskler som tränas mest. Men många får aldrig de resultatet de vill ha. Oftas beror det på dålig kunskap. Man tränar fel, tränar för ofta, äter fel kost osv. Vad krävs då för att man ska få synliga magmuskler? Vad behöver man veta? Här tar jag kortfattat upp det viktigaste: maten, träningen och sömnen.

Maten Kosten är det som avgör om du går upp eller ner i vikt. Äter du för mycket går du upp i vikt. Äter du för lite går du ner i vikt. Det bästa du kan göra är att lära dig räkna kalorier. Då lär du dig hur mycket kalorier din kropp behöver för att lägga på sig vikt (tex muskler och fett) och göra sig av med vikt (tex fett). Förutom antalet kalorier behöver du också räkna ut hur många gram protein du får i dig varje dag. Magmuskler och de andra musklerna behöver proteinet. Försök få i dig minst två gram protein/kg kroppsvikt.

Träningen Det tar lång tid att lära sig om träningen och hur den påverkar resultatet. Du måste bland annat veta hur du utför en övning rätt, hitta kontakten, antalet repetioner, vikt, set och hur ofta du kan träna dina magmuskler så att de hinner återhämta sig. Återhämtningen är det som nybörjare oftast misslyckas med. Bland det sämsta man kan göra är att träna magmusklerna varje dag utan vikt med för många repetioner. Magmusklerna behöver överbelastas för att växa. Ett tips är att ta så mycket vikt du kan i en magövning så att du precis orkar 8-12 repetioner. Kör det i tre set och öka vikten vartefter du orkar mer.

Sömnen När du sover återhämtar du dig. Det kommer hela tiden nya studier som pekar på hur viktig sömnen är. Det är inte bra att träna på dagarna, sitta uppe framför datorn hela nätterna och halvsova 4-5 timmar om dygnet. Satsa istället på att sova minst sju timmar varje natt. Gärna djupt och regelbundet.

27 Feb 2011