Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Investera dina pengar rätt

GuldAtt det har varit orostider när det gäller världens ekonomier är säkert inget som gått dig obemärkt förbi. Från finanskraschen hösten 2008 och den påföljande krisen som fortfarande sätter sina spår i vardagen är det inte lika enkelt att placera sina pengar på något bra sätt.

Fastigheter eller bostäder

Att investera i sin bostad har historiskt sett varit en bra investering men det är aldrig något som garanterar att det kommer fortsätta stiga in i oändligheten. Många svenskar minns hur bostadsmarknaden kraschade år 1992 och många blev luspanka och skuldsatta för livet. Idag har vi en annan situation och många så kallade experter varnar för att det kan komma en krasch eller utplaning bland bostäderna.

Statsobligationer

Statsobligationer kan vara en bra investering, i alla fall säker, men ger kanske inte den bästa avkastningen för dig som sparare. Är du ute efter att få ut något från ditt sparande kan det vara värt att titta vidare. Det beror givetvis också på vilken typ av statsobligationer man investerar i. En statsobligation i Grekland ger bra avkastning men risken är också mycket hög att du förlorar alla dina pengar om det vill sig illa.

Råmaterial

Det finns flera olika typer av råmaterial att investera i och de som har varit mest populära och anses som säkra i orostider är guld och silver. Speciellt guld har haft en enorm uppåtgång de senaste åren då många anser att denna råvara är den sista utvägen när det inte går att lita på andra investeringar.

Aktier

Värdepapper är något som går upp och ner precis som den övriga ekonomin och det går nästan alltid att finna bolag som även går bra i oroliga tider, dock är det väldigt svårt att finna ut vilka just dessa är och varför de ska gå bra. Traditionellt har det varit så att läkemedelsbolag, spelbolag och livsmedelsföretag är de kategorierna som håller sig stabila även under orostider då de inte påverkas så mycket av svängningar i konjunkturen då folk alltid behöver dessa och tenderar att spela mer när det är lågkonjunktur.

2 Sep 2012