Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Hur du hittar billiga lån & krediter

Om du har behov av ett lån blir nog din första tanke att du ska gå till din bank och be om lånet. Det är det naturliga och oftast också det bästa. Din egen bank brukar kunna ge dig en bra överenskommelse för återbetalning och ränta. Förutsatt att du överhuvud taget får något lån. Det finns nämligen inget låneinstitut som håller hårdare i sin pengar än bankerna. Du måste i stort sett vara utan behov av att låna pengar för att få låna pengar därifrån. Om du har tidigare skulder, har för låg inkomst, anmärkningar hos kronofogden eller till och med ansökt om lån för många gånger (oavsett om du sedan tagit lånet eller ej) så kan det vara orsak för din bank att neka dig lån.

Alternativ till bankerna

Kan du få ett lån av din egen bank brukar det vara det bästa och billigaste. Men om du inte får lån där så finns det alternativ. Och när du väl har letat runt kanske du till och med hittar ännu billigare lån än vad din bank skulle erbjudit, om din bank nu erbjudit dig ett lån.

Överlag ser lånemarknaden sämre ut ju sämre din ekonomi är. Det blir svårare att få lån när man har dåligt med pengar. Det kan öka dina chanser om du kan visa upp en säkerhet. Det kan handla om en bil, ett hus, värdefulla smycken eller kanske värdepapper; någonting som banken kan sätta i pant och sälja om du skulle misslyckas med att betala ditt lån. Annars är alternativet de låneinstitut som är redo att låna ut till dig - trots skulder, anmärkningar och låg inkomst - men med hög ränta. Det är nämligen så det ser ut. Ju högre risk ett låneinstitut tar, ju mer vill de ha i ränta. De vill ha betalt för den risk de tar att de inte får tillbaks pengarna. Det innebär att det i stort sett alltid finns någon som är villig att låna ut pengar till dig - det handlar bara om att hitta denna någon.

Hur man hittar rätt långivare

När du fått veta att det finns långivare för dig där ute så dyker nästa fråga givetvis upp: var hittar man dessa långivare? Det är inte din bank, och förmodligen inte någon av de andra stora bankerna. Det kan vara det - men troligen inte.

Reklam för lån har du säkerligen sett på tv och internet. Det finns massor av långivare som propagerar för att de är de rätta och bästa. Men det är generellt fel. De kan kanske vara det för dig, men troligen inte. Allas ekonomiska situation och behov är olika och därför passar man olika bra för olika långivare och de erbjudande den kan ge. Det bästa rådet är att besöka någon av de tjänster som hjälper dig att jämföra olika lån med varandra, t.ex. Compricer, Svensklåneguide.se m.fl. Du får helt enkelt knappa in dina uppgifter och behov, och får sedan välja från de banker och långivare som vill ge dig ett lån. Enkelt, biligt och bra.

22 Feb 2014