Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Hur använder man en blodtrycksmätare?

Det vanligaste är att man mäter sitt blodtryck på morgonen men du kan ha fått andra instruktioner beroende på varför du behöver hålla koll på dina värden. När du väl ska börja mäta blodtrycket så ska du använda dig av en blodtrycksmätare som är enkel att använda och ta med sig. Numera så finns det kvalitetsmärken som Omron som erbjuder komfort och korrekta avläsningar. Med de här blodtrycksmätarna så kan du förbättra din hälsa genom att hålla koll på blodtrycket. Se dock till att du använder mätaren på rätt sätt så att du inte får fram felaktiga värden för att du inte var noggrann med att följa instruktionerna.

Börja med instruktionerna

När du väl har fått din blodtrycksmätare så ska du se till att instruktionerna inte åker i sopen. Visst kommer det att finnas bilder och anvisningar på delen som ska fästas på överarm eller handled och dessa är tillräckliga när du väl har bekantat dig med apparaten. Du kanske tycker att du vet hur man gör då du har varit med om tillräckligt många blodtrycksmätningar men varje mätare är unik så ta de minuter som krävs för att läsa igenom instruktioner innan du genomför en mätning. Se sedan till att du är avslappnad och att du sitter på rätt sätt för att mäta. Du ska inte utföra den första mätningen då du har bråttom för då kanske du slarvar och missar viktig information.

Dra nytta av videos online

För att göra det enklare för dig så kan du använda dig av videos som finns online. Modeller som Omron har mest videos på engelska eller tyska men det spelar ju ingen roll för du behöver mest se hur mätningen går till. Om du ser på en officiell video så kommer du även att se tydligt hur du ska sitta för att mätningen ska bli korrekt. Det är alltid lättare då man ser hur det går till även om instruktionerna som kommer med din apparat bör vara tydliga och enkla att förstå.

Tänk på att sitta med fötterna på golvet då du mäter. Att göra en massa annat samtidigt är inte smart så mät då du inte kommer att bli störd av barn, vänner eller andra som inte förstår att man inte kan gå omkring samtidigt som man mäter sitt blodtryck.

Följ en plan från din läkare

I det fallet att du har gått igenom en sjukdom och har fått rådet att börja mäta blodtrycket så ska du ha fått en plan av din läkare. Du kan till exempel ha fått scheman som du ska fylla i med information som sedan kan analyseras vid nästa hälsokontroll. Fördelen med den typ av mätare som sajter som blodtryckmatare.se säljer är att dessa apparater kan lagra information. Om du inte har tillgång till ditt schema så kommer du alltså inte att tappa de värden som du mätt då de finns kvar i apparaten. Om du använder en känd modell som Omron så kan du även räkna med att din läkare och sjuksköterska känner till hur den fungerar så du kan ta den med för att plocka fram värden då du kommer till hälsokontroll.

Mät inte för ofta!

Man kan bli väl upptagen av sin blodtrycksmätare och nästan se den som en leksak. Har du skaffat en kvalitetsapparat så ska du dock vara medveten om att den inte kan hanteras hursomhelst. Du kan till exempel inte mäta flera gånger i rad utan uppehåll och förvänta dig korrekta resultat. Om du måste ta om en mätning så ska du vänta minst 5 minuter så att din mätare inte ger dig fel resultat. Tänk också på hur du förvarar din mätare så att den inte råkar ut för onödigt slitage och så att den inte hamnar i barns händer då den garanterat kan komma att bli utsatt för hantering som kan förstöra den!

18 Feb 2013