Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Energisnåla fönster

TreglasfönsterDagsljus - essentiellt för hälsan

Fönster är underbara och förtjänar mycket uppskattning i varje hem. Utan fönster hade vi levt som i grottor, utan tillgång till naturligt ljus inomhus. Dagsljuset är verkligen något som vi människor mår bra av, det motar bort nedstämdhet och ger massor av energi. Fönster ska finnas i alla hus och hem - för vårt välmåendes skull.

Vackra fönster tillfredsställer sinnena

Om de fönster man har är vackra fyller de dessutom en estetisk funktion som i sin tur också är som balsam för hälsan. Fönster är tacksamma utrymmen att göra till vackra små platser i hem och hus - en vacker gardin och kanske någon krukväxt i fönsterkarmen och voila - harmoni.

Vad har energisnåla fönster för egenskaper?

Energisnåla fönster har tre parallella glas istället för två - som var vanligt förr. Med det tredje glaset har massor av energi sparats - skillnaden mot tvåglasfönster är större än man tror. Nu kan man tack vare treglasfönster även ha stora fönster utan att för den sakens skull förbruka för mycket energi.

Glasen som sätts i fönster har något som kallas U-värde, liksom alla värmeisolerande byggmaterial, och ju lägre U-värdet är, desto energisnålare är glaset. Treglasfönster med lågt U-värde är de absolut mest energisnåla och har direkt värmeisolerande egenskaper. För att ytterligare öka energibevaringen kan man fylla mellanrummen mellan glasen i fönstret med argongas, vilket hjälper till att isolera. Med riktigt energisnåla fönster kan man hålla ett hus värmeförsörjt under mesta delen av året utan uppvärmning.

Satsa på energisnåla fönster

Ska man investera i nya fönster till sitt hus eller annan byggnad så bör man vända sig till Morups fönster. Man får givetvis göra en avvägning mellan den energisnålhet man helst av allt skulle önska och den budget man har. Ju mer avancerade fönster man köper, desto dyrare brukar de kunna bli. Man bör dock åtminstone försöka satsa på treglasfönster.

 

7 Apr 2014