Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Därför går klädförsäljningen ned

nedåtgaende spiralSåväl små klädbutiker som de stora klädkedjorna har hittills haft ett kämpigt år och brottas nu med en kraftigt vikande försäljning. Det är inte bara klädförsäljningen som störtdyker jämfört med föregående år utan att även försäljningen av skor, som dessutom sjunker ännu lägre.

Mindre pengar och mindre konsumtion

Det finns flera faktorer som gjort att vi handlar mindre kläder och en av dessa är att folk helt enkelt håller i pengarna hårdare än tidigare. Det går inte riktigt att se var konjunkturen är på väg och det gör folk osäkra med vad som kommer hända i framtiden vilket i sin tur gör att pengarna spenderas desto mindre. När människor är osäkra på hur mycket de har att röra sig med de närmsta åren så blir kläder och annan konsumtion inte lika frestande vilket gör att man väntar med dessa inköp eller gör betydligt färre än tidigare.

Second hand och hållbarhet

En annan trend som gjort att klädförsäljningen minskar är att modet har styrts om och är nu mer koncentrerat på second hand/Vintage vilket gör att begagnade kläder har blivit betydligt mer attraktiva. Istället för att köpa nytt tar nu folk ut sina gamla kläder och säljer vilket självklart har en påverkan på klädförsäljningen av nya kläder. Detta fenomen ärhar också ett fokus på miljö och hållbarhet men gynnar också konsumenter direkt genom att man kan köpa kläder billigt. Besök Reaklader.se om du är intresserad av billiga kläder online.

Mer försäljning online

Att det säljs mer plagg online kanske du inte trodde påverkade klädförsäljningssiffrorna i Sverige, men faktum är att detta påverkar väldigt mycket. Många väljer att beställa exempelvis billiga skor online, men då inte från svenska webbutiker utan från utländska. Detta gör att denna försäljning inte kommer synas i den svenska statistiken och då kan det se ut som svenskarna handlar mindre när de egentligen bara handlar från andra platser.

2 Oct 2012