Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Cykelresor och fysisk form

På cykelresaBehöver man vara i kanonbra fysisk form för att åka på en cykelresa? Det är en fråga som många kanske ställer sig när de får höra om cykelresor för första gången. För er som inte vet så är en cykelresa alltså en resa, oftast till en destination utomlands, där man utforskar omgivningen på cykel. Researrangören anordnar boende och hyrcyklar, ger dig kartor och tips på cykelrutter. Om du ska övernatta i olika städer ordnar denne också transfer av dina väskor från hotell till hotell. Det är också vanligt med cykelresor som börjar i en stad (t.ex Wien) och slutar i en annan (Budapest). Hur är det då, behöver man vara i riktigt bra fysisk form för att åka på cykelresa utomlands?

Svaret är... tråkigt nog: det beror på. Det finns ett stort urval av cykelresor att välja mellan och alla har olika svårighetsgrad. Du kan välja en cykelresa som går på mestadels platt terräng och på asfalt, och då är svårighetsgraden heller inte sådär jättehög och du behöver kanske inte vara i superform för att klara av den. Däremot bör du vara väl förberedd rent fysiskt om du ska ta en tuffare cykelresa, där rutterna kanske ofta går över vägar som saknar asfalt eller i bergiga trakter. Researrangören kommer säkert ha en beskrivning över den aktuella cykelresan, så ta en titt på den innan du bestämmer dig. Du kan ju även fråga om du är osäker.

Det bör dock sägas att även om du väljer en enklare cykelresa bör du inte åka ner helt oförberedd. Det handlar ju trots allt om att cykla 3-7 mil per dag under kanske en veckas tid, vilket kan vara svårt om du är i alltför dålig fysisk form. Så se till att du klarar av att utan större problem cykla i alla fall ett par mil per dag innan du åker ner – det kommer göra din cykelresa klart behagligare!

23 Mar 2014