Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Annonsera på Youtube

YoutubeEn marknadsföringskanal som ännu är i sin linda men som växer kraftigt i betydelse är Youtube. Annonsera på Youtube gör man via Google och deras annonseringssystem Adwords. Youtube är i dag den tredje största webbplatsen i Sverige med över 1 miljon unika besökare dagligen. Över 60 % av svenskarna använder Youtube vilket gör Youtube till den överlägset största webb-TV kanalen och den näst största kommersiella kanalen över huvud taget i Sverige.

Du kan välja att visa dina reklamfilmer innan vanliga Youtube-klipp, eller som annonser bredvid ett filmklipp. Eller så kan du promota dina filmer i sökresultatet i ett liknande upplägg som Adwords-annonser visas på Google.se.

Troligt är att reklam på Youtube kommer ta andelar från traditionell TV-reklam. Detta av flera anledningar. Dels krävs det inte alls lika stora resurser att producera en film för Youtube och själva visningen av reklamfilmen blir väldigt mycket billigare. Dessutom så kan du mäta hela din reklamkampanj ner till minsta detalj via Adwords och Analytics.

Idag när man gör en reklamkampanj i brandingsyfte, där alltså huvudsyftet är att öka medvetandet om sitt varumärke så är det fortfarande så att större delen av budgeten går till traditionella medier så som TV och print. Den budget man avsätter för onlinemarknadsföring är ofta mer för att få en tydligare koppling till själva affären. Mätbarheten för digital marknadsföring är dock så mycket mer precis så det mesta talar för att företag kommer öka på den andel av marknadsföringsbudgeten som går till online mer och mer de närmaste åren. Ser man till möjligheterna med annonsering på Youtube så tror jag även att mer och mer av budgeten för branding kommer gå online.

Det är en spännande utveckling och jobbar man med onlinemarknadsföring så sitter man i en bra position. Det gäller dock att hänga med i vad som händer så att man kan hantera kundens budget på absolut bästa sätt.

28 Mar 2014