Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

Affiliatemarknadsföring förklarat

Affiliateprogram (eller affiliate marketing) är ett väldigt bra sätt om man vill tjäna pengar genom sin hemsida eller blogg. Det hela går ut på att du uppmanar folk att köpa produkter eller tjänster från någon extern försäljare. Om någon besöker din hemsida och klickar sig vidare till försäljaren och där genomför ett köp får du provision på försäljningen. Så enkelt är det faktiskt!

Det första du bör göra om du är intresserad av att tjäna pengar genom affiliatemarknadsföring är att hitta en lämplig produkt att marknadsföra. Du kan marknadsföra i princip allt från himmel till jord – just därför är det viktigt att tänka efter direkt. Vad handlar din blogg eller hemsida om? Vad kan vara intressant för just dina läsare? Ju bättre anpassade produkter, desto större chans till försäljning. Om du skriver om datorer och datorspel kan det ju vara en bra idé att marknadsföra en internetbutik som säljer datorprylar, eller hur? Dina läsare kommer däremot knappast vara intresserade av att handla köksredskap… En annan bra och lättsåld produkt, som passar de flesta hemsidor, är körkortsfrågor på cd-rom!

Sedan gäller det att hitta en bra sida som du kan bli affiliate åt. Det finns en uppsjö att välja mellan, såväl utländska som svenska. Det är värt att kolla upp referenser innan du bestämmer dig, för villkoren och procenten som du får brukar skilja sig åt. Sveriges bäst betalande affiliatenätverk är Scandic Partners (tjäna pengar, upp till 25% i provision, genom Scandic Partners). Kolla även upp betalningsvillkoren, för dessa brukar också skilja sig åt. Svenska affiliatenätverk kan generellt erbjuda utbetalningar till svenska bankkonton, men för att bli affiliate åt utländska sidor kan det behövas t.ex. ett PayPal eller Moneybookers-konto för att få pengarna.

När du väl blivit affiliate är det bara att sätta igång! Använd de resurser du har tillgängliga för att popularisera produkten du vill sälja. Exempelvis kan du tipsa dina vänner på Facebook, samt lägga ut annonser på din blogg eller hemsida. Om du är aktiv på Twitter är det också ett ypperligt sätt att locka kunder på! Det är alltså inte så svårt att tjäna pengar på internet - egentligen är det bara din egen driftighet och kreativitet som sätter gränserna.

19 Aug 2011