Artikelkatalog Mag

Artiklar och recensioner

4 tips till dig som skall köpa kontaktlinser

Kontaktlinser har blivit ett alltmer populärt sätt att korrigera synfel, vilket även lett till att linsmarknaden expanderat enormt mycket de senaste åren. För användarna innebär detta fler linstyper, nya varumärken, bättre material och större möjligheter att hitta ett par linser som är ås gott som skräddarsydda efter varje individs behov. Är du ute efter att köpa nya kontaktlinser och vill göra ett så bra köp som möjligt finns det dock vissa saker som kan vara bra att tänka på.

Rådgör alltid med en optiker innan du köper linser Numera finns inget krav på detta, men det är ändå fördelaktigt att göra en synundersökning med linstillpassning hos en optiker innan du köper linser för att säkerställa vilka linser som passar allra bäst för dina ögon.

Välj linser som passar dig Dels bör du givetvis bära linser som är tillverkade för att korrigera just ditt synfel - exempelvis bör en person med astigmatism använda sig av toriska linser och en person med presbyopi av bifokala linser – men även bärningstiden och linsernas egenskaper kan anpassas för att passa så bra som möjligt för dig. Använder du linser sporadiskt eller använder stora mängder make-up kan endagslinser vara ett bra alternativ, medan de personer som använder linser kontinuerligt med fördel kan köpa månadslinser istället. Sitter du mycket framför datorn eller har ögon som lätt blir torra är det klokt att välja linser som är extra återfuktande för hornhinnan, vilka oftast är tillverkade av ett material som heter silikonhydrogel.

Var smart när du väljer inköpsställe Att köpa linser hos en optiker är förstås möjligt, men då får du även vara beredd att betala överpris för dina linser. Vill du köpa linser så prisvärt som möjligt bör du vända dig till en nätbutik, där du i de flesta fall kan köpa samma linser som hos optikern men till mycket lägre priser. Som kund hos en nätbutik får du dessutom oftare ta del av olika typer av rabatter och erbjudanden. Väljer du att köpa linser på nätet kan du spara stora summor per år.

Se över vilka tillbehör du behöver Väljer du att köpa månadslinser bör du exempelvis införskaffa linsvätska för rengöring och ett linsetui att förvara linserna i för att de ska behålla sin kvalitet under hela bärningsperioden – och tänk på att linsvätskan även måste vara anpassad för det material dina linser är gjorda av. Har du extra känsliga ögon kan det vara bra att köpa ögondroppar för torra ögon att ta hjälp av om du skulle uppleva irritation eller torrhet i ögonen någon gång under dagen.

8 Feb 2012